Zkazky ze života studenta J.H.; 5.4.2008

Mechanizace

Kompaktní studentská obědovečeře. Neboli bageta. Jednoduše pečivo natřené nějakou neznámou směskou, naplněné sterilovanou zeleninou, vajíčkem a masem, to vše výrazně chemicky ošetřeno. Ale když se odhlédne od tohoto nelichotivého popisu, jde o docela chutné jídlo, když člověk zrovna nemá čas na oběd (a počítá s tím, že si večer dá večeři dvakrát).
Nejsem pravidelným konzumentem baget, už proto, že vím, že nejsou právě zdravé (a další hledisko je, samozřejmě, finanční, bagety nejsou zadarmo, a když si člověk trochu připlatí, dostane leckde docela dobré polední menu), přesto mám oblíbenou bagetu. Kdysi jsem si ji náhodou vybral a když jsem si po druhém kousnutí uvědomil, že je uvnitř místo dresinku bramborový salát (ne příliš dokonalý, ale zato z pravých brambor!), tak nějak jsem si uvědomil, že to je bageta, která mi bude chutnat ještě hodně dlouho. A přestože, jak už jsem zmínil, si bagety často nekupuji, když už na ně dojde, je to na 80% jasné.
Nedávno jsem ale zažil zklamání, když jsem v chladničce v obchodě už poněkolikáté nenašel svou oblíbenou bagetu, takže jsem se musel spokojit s náhradní volbou. Říkal jsem si, že jestli teď zmizela moje oblíbená bageta, bude to zase jako kdysi s Noggerem s příchutí rum-kokos, prostě zmizí z prodeje dobrý výrobek…
Nezmizel. Bohudík a bohužel. Dnes jsem opět nsetíhal oběd, takže jsem zabrousil do filďáckého Krmítka (to je na takovém pěkném dvoře za budovou G) a začal prohlížet bagety. A najednou, co to vidím, stará známá etiketa se starým známým obrázkem bagety! Na malý moment jsem měl radost, než přišlo rozčarování. Když jsem bagetu vzal do ruky, zjistil jsem, že je sotva poloviční oproti původnímu rozměru (zato cena přesahuje dvě třetiny té původní). Důvod? Firma, která bagety vyrábí, na obalu informuje, že je bageta uzpůsobená pro prodej z automatů. Z automatů? Za celý svůj život jsem ve skutečnosti viděl… když o tom tak přemýšlím, tak jsem nikdy v životě ještě neviděl automat na bagety, a to jsem procestoval pěkný kus Evropy. Automat na čokoládové tyčinky a sladkosti ano, na nápoje… ale na bagety ani jeden… (a i kdyby, většina čokoládových tyčinek i nápojů se stejně prodává v obchodech a taky je nikdo nezkracuje, aby se vešly do nějakého podivného automatu, tak proč bagety?)
Asi se budu muset smířit s tím, že buď se nakonec ty automaty přeci jen objeví, a zmizí to potěšení, když si beru bagetu z vychlazené police. Nebo s tím, že je to jen reklamní trik, který výrobcům přinese ještě větší zisky. Ale stejně budu pořád doufat, že zjistím, že tahle bageta se stále ještě vyrábí v původním formátu, i kdyby za vyšší cenu, abych si mohl vychutnat každé sousto a přitom se docela dobře najedl.
Mimochodem, ta původní bageta byla mnohem chutnější. Možná právě proto, že byla větší. Takže co se baget týče, na velikosti záleží.

Jeden komentář

  1. kafral says:

    hmm… u nas ve skole mame automat na bagety 😀 a zrovna jedna presne odpovidajici popisu tam byla… teda neni to tak uplne bagetovy automat, protoze z poloviny prodava i cokoladove tycinky a proslule polomacenky, ale je to zase v dobach vecernich, kdy nam zavre mezna (14:30 + ), jediny mozny zpusob obzivy.

    30/05/2008 at 16:00

Zanechat vzkaz