Archiv pro 08/2024

Nad lukami

To jsem takhle jel na kole (neboli bicyklu) z Tvarožné Lhoty do Strážnice. Krásný slunný den, mírný letní vánek… a najednou na té cestě nebyl nikdo jiný, jen já, a celý svět kolem v tom okamžiku existoval jen pro mě. Žádné povinnosti, žádný spěch, žádný cíl, žádné potřeby. Jen já a svět, a všechno jak má být.

Tak jsem rozpřáhl jsem paže a jel bez držení několik stovek metrů a užíval si všechny ty pocity

Na nádraží ve Strážnici jsem se potom pokusil něco z toho zaznamenat a vyjádřit ve verších.


Nad lukami
(Jan “Joanis” Haluza, 7/2024)

Tady v tom moři
zvlněných kopců
zelené a žluté
lesů luk a polí
člověk by mohl plout navěky.

Rozpřáhnout paže
ulehnout na hladinu větru
barevným mořem
zvlněných kopců
navěky nechat se houpat.

Po dešti, ve městě (verze 2024)

Toto je třetí verze rapu Po dešti, ve městě. Jak už jsem napsal v předchozích vydáních na tomto blogu, první verze tohoto rapového textu a první nahrávka vznikly v roce 2007. Je pravděpodobné, že ty se nacházejí už jen na nějakém zaprášeném odloženém harddisku v mé skříni. V roce 2011 jsem vydal verzi textu ve formě básně. V roce 2017 jsem pořídil další, upravenou nahrávku (text je stále dostupný zde, nahrávka je na Youtube, ale je skrytá a pouze na požádání 😉 ).

Mnoho následujících let poté jsem chtěl text přepracovat, a letos na to konečně došlo. Tato třetí verze se už pomalu blíží ideálu – jednoho dne bych chtěl na konci zopakovat “refrén”, ale to vyžaduje práci s instrumentální linkou, a na to zatím nemám dovednosti.

Do té doby, zde je k dispozici Po dešti, ve městě ve verzi 2024, s textem a mp3 ke stažení na mém Patreonu.

Poděkování patří MC Dredovi, že mi kdysi představil rap a hip hop, DJ Adalbertovi, který je autorem instrumentální linky, a Maha Rage za to, že mě inspirovala tuto novou verzi vytvořit.